“ Blackwell was built as a rural holiday retreat during the start of the Edwardian period and has retained an air of relaxation and elegance that we would love to share with production companies. Blackwell is a truly breathtaking house with every room designed to impress the guests of its original owner and they continue to do that today. ”

Jeanette Edgar

Architectural History

Built in 1898–1900, Blackwell is one of Britain’s finest Arts & Crafts houses and survives in a truly remarkable state of preservation retaining its original decorative features. It was designed by the architect M. H. Baillie Scott as a Lake District retreat for the Manchester brewery owner, Sir Edward Holt, and his family. After the death of their son in World War I, the Holt family rarely used Blackwell and subsequently it was leased to a series of different occupants. As a consequence, the interior remained untouched and thus most of the decorative features were preserved. The Lakeland Trust purchased the property in 1999 and restoration work began soon after with the aid of a grant from the Heritage Lottery Fund. Blackwell was restored and opened to the public in 2001.

Architectural Features

Blackwell is a large house, with its half-landings and split-level spaces creating the atmosphere of an intimate family home. It is asymmetrical in design and the gables of the first floor rooms form a complicated roof profile. Influences from local vernacular architecture are evident in the tall round chimneys and the use of local slate and sandstone. Rain water is channelled along grooves into ornate lead downspouts. Blackwell’s period rooms have been carefully furnished with the blend of Arts & Crafts furniture and early country-made pieces advocated by its architect, Baillie Scott. The rooms contain furniture and objects by many of the leading Arts & Crafts designers and studios. One of the real joys of Blackwell lies in its wealth of detail, from the leaf-shaped door handles and curious window catches to spectacular plasterwork, stained glass and carved wooden panelling.

Filming Attributes

The house has lawned areas to two sides and gravel parking areas to two sides. There is parking for 40 cars (plus space on the drive).
Several of Blackwell’s first floor rooms have been adapted for use as galleries where exhibitions are held throughout the year. The original kitchen and servants’ room are now the Tea Room, Reception and Shop.
We are just 30 minutes from the M6. The nearest station is Windemere (change at Oxenholme). We have full mobile reception, tea and coffee facilities and a number of 4 and 5 star hotels within 5 minutes drive.
Unfortunately, we cannot allow candles, fires or smoke machines.

map

Special Considerations

  • Accommodate Unit Base
  • Animals Allowed
  • Hotworks
  • Night Shoots
  • Weekend Shoots

Topography

Blackwell House sits above Lake Windermere, Cumbria, but instead of facing the Lake, the principal rooms are south facing in order to capture as much sun as possible throughout the day. Outside there are garden terraces (although there is no access to the Lake).The Arts & Crafts gardens were laid out by Thomas Mawson in a series of terraces to achieve the best views from the house. Blackwell is bordered by beautiful flower beds set against a terrace of York stone paving. A ‘Ha Ha’ is used on the south lawn to avoid forming a visual boundary between the garden and the stunning views of the surrounding Lake District scenery over Lake Windermere to the Coniston fells.

Crew and Relevant Links

Contact

Email: jedgar@lakelandarts.org.uk

Phone: 01539 446139

Website: http://www.blackwell.org.uk